desollicitatietrainer.nl

Waarom uw werk u geen voldoening geeft – acht belangrijke oorzaken

17 juli 2013 | bron: hr-praktijk.nl

 

Veel mensen weten niet goed wat zij belangrijk vinden in hun werk, wat hun drijfveren zijn. Drijfveren (of waarden) hebben we grotendeels meegekregen vanuit onze opvoeding, de cultuur waarin we opgegroeid zijn, onze scholing, geloof, en onze levenservaringen. Ze liggen diep opgeslagen in ons onbewuste en we zijn er niet dagelijks mee bezig. Maar, ze sturen ons wel voor een heel groot deel aan.Gertrud de Witte van Esenzia Coaching & Vitaliteit spreekt regelmatig hoger opgeleide dertigers en veertigers die geen voldoening halen uit hun werk. Ze komen met uitspraken als: ‘Ik vind mijn werk niet meer leuk, maar ik weet niet precies waar dat aan ligt’. Recentelijk zei client Mark, business consultant bij een gerenommeerd IT-bedrijf: ‘Ik weet dat ik mezelf in mijn handen mag knijpen met deze baan, maar ik heb na een dag werken geen voldaan gevoel’

Innerlijke drijfveren en normen
Vaak zijn we ons niet bewust van onze innerlijke drijfveren en waarden, waardoor we keuzes maken die achteraf toch niet zo goed bij ons blijken te passen. Vaak leidt dit tot stress, psychische klachten en een onvoldaan gevoel. We voelen wel dat het ergens knaagt, maar vaak kunnen we de vinger er niet precies op leggen.
Daarom zijn waarden en drijfveren altijd een belangrijk onderdeel in onze loopbaantrajecten. De afgelopen jaren merkte De Witte  dat dertigers veelal met dezelfde waarden op de proppen komen als we die samen onderzoeken. Ze komen er dan achter dat deze niet voldoende worden ingevuld, waardoor ze het gevoel hebben ‘niet lekker op hun plek te zitten’.
De acht belangrijkste oorzaken waarom uw werk geen voldoening geeft:

Oorzaak 1. Gebrek aan autonomie

Jonge professionals willen graag zelfstandig kunnen werken, tot op een zekere hoogte eigen verantwoordelijkheid hebben en zelf kunnen beslissen over zaken. Daarbij willen de meesten wel goede begeleiding krijgen zodat ze daarin gesteund en gecoacht worden door hun leidinggevende. Teveel controle van bovenaf frustreert en teveel laten zwemmen levert over het algemeen stress op.

Oorzaak 2.Te weinig verbondenheid

We willen graag ergens bij horen. We maken graag onderdeel uit van een groter geheel, of dat nu de organisatie is, een team of een projectgroep. Dit kan zich uiten in samenwerking met andere afdelingen of met collega’s binnen uw eigen team, maar dat kan ook een gevoel zijn van betrokkenheid, saamhorigheid of teamspirit. En dit kan heel goed samengaan met de voorgaande waarde van autonomie; ook binnen het geheel kunt u prima autonomie hebben.

Oorzaak 3. Onvoldoende waardering

Af en toe een schouderklopje, horen dat we goed werk hebben afgeleverd of een mooie salarisverhoging aan het einde van het jaar. Dat is voor veel professionals erg belangrijk. We krijgen graag van anderen positieve feedback om zeker te weten dat we het ook echt goed gedaan hebben. Vaak is het nog niet zo gemakkelijk om gewoon te vertrouwen op ons eigen kunnen. Daarvoor willen we toch graag even die externe bevestiging krijgen. En laten we eerlijk zijn als het om salaris gaat: een goede beloning hoort bij goede prestaties, niet waar?

Oorzaak 4. Te weinig betekenis

Dertigers van nu willen graag iets bijdragen. Ze willen zinvol werk doen, iets wat betekenis heeft. Als ze het gevoel hebben dat ze niet bijdragen aan een betere wereld dan ontbreekt er iets. Nuttig werk doen is niet meer voldoende, het moet ook zinvol zijn. Natuurlijk zijn ‘zinvol werk doen’ en ‘een bijdrage leveren’ uiterst subjectieve en persoonlijke begrippen. Voor de een moet het werk iets bijdragen aan het helpen van andere mensen, voor iemand anders kan het betekenen dat ze hun steentje bijdragen aan technologische vooruitgang.

Oorzaak 5. Gebrek aan vrijheid

Vandaag de dag willen we het liefst niet meer van half negen tot vijf op kantoor zitten. We willen thuis kunnen werken, en als we al naar kantoor gaan onze eigen werktijden bepalen. Daarnaast is het ook erg leuk om af en toe de deur uit te kunnen gaan om een klant of leverancier te bezoeken, naar een symposium te gaan of naar een vakbeurs. Verantwoordelijk zijn voor output, niet voor de uren die we op kantoor aanwezig zijn. Daar heeft de gemiddelde professional behoefte aan.

Oorzaak 6. Geen goede werk/privébalans

Een druk sociaal leven, sporten, cursussen volgen, en daarnaast misschien ook een relatie en zelfs kinderen? Als uw baan dan 60 uur per week werken inhoudt dan is de kans groot dat het niet zo goed gaat met uw balans. En dat is wat we tegenwoordig wel graag willen. Zaak dus om te bepalen hoe u uw leven wilt leiden en waar u uw tijd en energie in wilt stoppen!

Oorzaak 7. Te weinig uitdaging

We willen uitdaging: nieuwe projecten oppakken, nieuwe processen leren, meer verantwoordelijkheid krijgen, ons verder ontwikkelen binnen het vakgebied of leiding gaan geven. Een paar jaar dezelfde functie uitoefenen zonder groei voelt als ‘stilstaan’ en is een belangrijke reden waarom mensen op een gegeven moment weinig voldoening ervaren in hun werk.

Oorzaak 8. Onvoldoende zelfontplooiing

Ontwikkelings- en doorgroeimogelijkheden staan ook hoog op het prioriteitenlijstje van de dertiger. Ze willen vooruit, ze willen groeien. Niet alleen in hun functie maar ook in de manier waarop ze functioneren. En ze zien graag dat hun werkgever dit voor ze faciliteert, bijvoorbeeld door opleidingen te mogen volgen of eens in de zoveel tijd een coach in te schakelen.

Van onbewust naar bewust
Ga dus onderzoeken wat uw belangrijkste waarden en drijfveren zijn in het werk; breng ze van uw onbewuste naar uw bewuste. Alleen dan kunt u er ook daadwerkelijk iets mee doen. Bijvoorbeeld door het gesprek aan te gaan met uw leidinggevende om te kijken of de organisatie u meer tegemoet kan komen in uw waarden en drijfveren. Of wellicht komt u dan tot de conclusie dat het tijd wordt voor iets anders. Ga daar dan mee aan de slag, en blijf niet zitten op een plek waar uw waarden niet worden ingevuld. Dat gaat u alleen maar energie kosten, terwijl uw werk u juist ook energie zou moeten geven.

 

Wil jij op de hoogte blijven en interessante sollicitatietips ontvangen? Volg ons dan op facebook en op linked in.


Geplaatst

in

door

Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *