desollicitatietrainer.nl

Starters, houd de moed erin! 7 tips bij sollicitatiemoeheid

23 september 2013 | bron: Intermediair

Al maanden vruchteloos op zoek naar je eerste baan? Zo doe je als starter weer nieuwe sollicitatie-energie op.

‘Door de overweldigende hoeveelheid sollicitatiebrieven hebben wij helaas moeten besluiten …’ Helaas ja, die zevenentwintigste, welgemeende ‘helaas’. Als starter had je de zoektocht naar je eerste baan misschien anders voorgesteld.

afgestudeert en nuSollicitatiecoach Karin Overbeek van Sollicitatietools Twente ziet dat veel starters vanuit hun studie heel breed proberen te solliciteren, zonder echt duidelijk te maken wat hun specifieke kwaliteiten zijn. ‘Ze gokken: ik zet breed in, dan komt er vanzelf wel wat. Ze vergeten de stap: wat wil ik en welke organisaties passen bij mij? Juist van die algemene brieven zien hr-functionarissen er honderden per dag.’

Ben jij ook al maanden zonder succes op zoek? Lees dan deze tips voor frisse sollicitatie-energie.

Bel je afwijzer op
Heel eng, wel nuttig. Je bent het niet geworden: waarom niet? Misschien heb jij de functie-eis ‘commercieel ingesteld’ anders opgevat dan wat de organisatie daaronder verstaat? Vraag zulke dingen na en vraag dóór. Een belletje kan confronterend zijn, maar geeft je wel nieuwe informatie over jezelf en een gelegenheid op een andere manier naar je sollicitatie te kijken.

Kun je als starter maar geen werk vinden? Met deze tips ga je weer vol energie en vertrouwen solliciteren

Ga koffiedrinken
Probeer op gesprek te komen bij bedrijven die je interessant vindt. Leg uit dat je je aan het oriënteren bent en een duidelijk beeld wilt van hoe de branche en het bedrijf eruitzien. Het lijkt misschien een inkopper, maar zorg hiervoor wel dat je de juiste persoon vindt. Als jij op zoek bent naar een salesfunctie en je komt met een HR-functionaris aan tafel te zitten, schiet je je doel voorbij. Zoek binnen je netwerk, de bedrijfswebsite of LinkedIn naar voor jou interessante professionals.

Maak een elevator pitch
Zit je eenmaal met de juiste persoon aan de koffie, zorg dan dat je een elevator pitch klaar hebt. ‘Schrijf voor jezelf eens uit wie je bent, wat je zoekt en wat je te bieden hebt’, zegt Overbeek. ‘Daardoor voel je je krachtig. En hoe duidelijker jij dat voor ogen hebt, des te beter deze persoon je kan helpen.’ Ga er niet van uit dat je er gelijk een baan uitsleept, maar jezelf in de kijker spelen kan geen kwaad. Bovendien kan de persoon je inside information geven: waar zijn er openingen, wie zijn de belangrijke spelers?

Vraag bekenden om feedback
Op uitzichtloze momenten heb je altijd je vrienden en familie nog. Maar het goed bedoelde ‘Lieve schat, jij bent de beste financial risk manager die ik ken’ levert weinig op. Wél behulpzaam is het deze mensen naar je sterke kanten te vragen. Er zijn verschillende kwaliteitenlijstjes – Ben je commercieel ingesteld? Kun je goed luisteren? – te vinden op internet waarop zij kunnen aangeven of je ze bezit.

Overbeek: ‘Het meest interessant zijn de kwaliteiten waarbij je zegt: “Oh, zie je dat zo?” Van sommige weet je niet eens dat je ze hebt, maar geven je wel weer nieuwe invalshoeken. Zet ze op je cv, zo kun je weer beter beargumenteren waarom bepaald werk bij je past.’

Beperk je computertijd
Solliciteren is een fulltime baan. Maar dat betekent niet dat je jezelf veertig uur per week mentaal op slot moet computeren. Besteedt maximaal drie uur per dag aan brieven schrijven en vacatures zoeken en keer je computer dan de rug toe. Maak de rest van de dag koffieafspraken met mensen die jouw droomfunctie vervullen, laat de hond uit of spreek af met vrienden.

Overbeek: ‘Je hebt ook tijd nodig om na te denken over jezelf en wat bij je past. Daarom is afleiding zo belangrijk: daarna komt je creativiteit weer los.’

Maak een visitekaartje
Ook al is het even uitvissen wat je zet bij ‘functie’, een visitekaartje maken kan je helpen bij om jezelf sterk te presenteren naar potentiële werkgevers. Gehoord bij een starter: ‘Ook al had ik geen baan, het voelde professioneel om een kaartje te overhandigen als ik me aan iemand voorstelde.’ Hiermee laat je bedrijven zien dat je je zoektocht naar werk serieus neemt.

Maar, zegt Overbeek, naam en e-mailadres alleen zijn niet genoeg. ‘Zorg dat er een verwijzing op staat naar je LinkedInprofiel en probeer er kort op te zetten waarnaar je zoekt; een “pocket-cv”. Zorg dan natuurlijk ook dat dit profiel er scherp uitziet.’

Doe het niet alleen
Vergeet niet dat je lang niet de enige bent die op zoek is naar werk. Zoek deze gelijkgestemden op via netwerkevenementen, je oude studievereniging of alumnibijeenkomsten. De grotere universiteiten organiseren vaak eigen sollicitatietrainingen. Wissel met je lotgenoten tips en informatie uit. In je eentje blijf je vaak hangen in je denkproces, waar andere werkzoekenden je juist aan onverwachte nieuwe invalshoeken kunnen helpen.

Zorg voor goede sollicitatievaardigheden

De Sollicitatietrainer heeft ook voor starters een effectief trainingsprogramma. We starten bij de basis. Wat wil je en wat kan je? Welk soort werkomgeving past bij jou? Door een DISC persoonlijkheids analyse krijg je meer inzicht in jouw sterke kanten, jouw toegevoegde waarde voor een team / afdeling en jouw professionele kwaliteiten. Zelfbewuste mensen hebben focus en komen overtuigend over. Daarom is dit een belangrijke eerste stap.

Daarna zorgen we er voor dat jij je overtuigend kunt profileren op social media, in een brief / CV, middels een elevator pitch etc.

Tenslotte leer je effectieve communicatie- en gesprekstechnieken, zodat jij er positief uitspringt in een sollicitatiegesprek.

Onderscheid je van de rest! Klik hier voor meer informatie!


Geplaatst

in

door

Tags: