De Sollicitatietrainer bij BNR nieuwsradio
EÉN OP TIEN SOLLICITANTEN BETRAPT OP LEUGEN OP CV
BNR Webredactie
Gisteren, 22:01
Update: vandaag, 07:17
Bijna één op de tien sollicitanten valt door de mand als hun cv en diploma’s worden gecontroleerd. Dat blijkt uit een rondgang langs drie grote screeningsbureaus. Het gaat dan om diploma’s die niet zijn behaald, opleidingen die niet zijn gevolgd of liegen over werkervaring.
Een jaartje werkloosheid wegpoetsen op je cv. Het klinkt zo verleidelijk. Gewoon zeggen dat je langer bij je vorige werkgever hebt gewerkt. Of op je curriculum je opleidingsniveau mooier voorstellen dan het daadwerkelijk is. Opschrijven dat je gymnasium hebt gevolgd, terwijl het in werkelijkheid HBS was. Dat was waar 50Plus-lijsttrekker over loog op zijn cv op de site van de Tweede Kamer. En hij is niet alleen.
Werkervaring oprekken
Er wordt veel gelogen op cv’s, zegt Harm Voogt van markleider CV-OK. ‘Je ziet dat mensen nog wel eens werkervaring willen oprekken om bepaalde zaken te vermijden, zoals een periode dat ze misschien niet aan het werk zijn geweest. Of dat verantwoordelijkheden zwaarder worden voorgedaan dan ze in het echt waren. Bij diploma’s kan het gebeuren dat mensen doen alsof ze diploma’s wel gehaald hebben terwijl dat niet zo is’, zegt Voogt.
De drie grote screeningbureaus onderzoeken samen jaarlijks naar eigen zeggen ruim 40.000 cv’s. René Reijenga van screenen.com stuitte gisteren nog op een geval van diplomafraude. ‘Levert een diploma en cijferlijst aan. Bij controle bleek dat hij niet op die opleiding had gezeten, maar wel diploma’s uit het verleden had gebruikt om een nieuw diploma te maken’, zegt Reijenga. Hoewel het vervalsen van een diploma eigen fraude in geschrifte is, wordt er bijna nooit aangifte gedaan. Daar staat een celstraf op van maximaal zes jaar of een flinke boete.
Hoger percentage
Ongeveer in één op de tien gevallen is er bij een cv-check sprake van ernstige onwaarheden. Annabel Venekamp van CV Veritas verwacht dat het werkelijke percentage nog veel hoger ligt. Want alle mensen die tegen de lamp lopen hebben vooraf toestemming gegeven voor zo’n onderzoek. ‘Wat we wel vaker meemaken is dat als we alle informatie van het screenen toesturen, dat het verzoek wordt teruggetrokken.’
Nog iets opvallends: geen van de screeningbureaus die BNR ondervroeg heeft het cv van politici onder ogen gehad. Terwijl dat toch in het geval van Krol nodig bleek te zijn.