desollicitatietrainer.nl

Sollicitatiegesprek: Hoe vertel je dat je ontslagen bent?

26 november 2013 | bron: Intermediair


Hoe leg je tijdens een sollicitatiegesprek uit dat je door je vorige werkgever ontslagen bent? Vijf adviezen.

De kans is natuurlijk groot dat je tijdens een sollicitatiegesprek de vraag voorgelegd krijgt wat er aan het eind van je vorige dienstverband is gebeurd. Ben je zelf vertrokken of werd je ontslagen?Ontslagen

Die tweede optie zal bij de meeste sollicitanten voor een ongemakkelijk gevoel zorgen. Wat moet je potentiële nieuwe werkgever vinden van je ontslag? Kom je hiermee niet over als slechte werknemer, waardoor je die nieuwe baan wel kunt vergeten?

Recruiter en auteur Jenny Foss heeft wat dit betreft vijf adviezen voor je. Die vraag gaat komen, dus je kunt maar beter weten hoe je erop moet reageren!

Zo vertel je tijdens een sollicitatiegesprek dat je door je vorige werkgever ontslagen bent:

 

1. Zorg dat je de emoties verwerkt en onder controle hebt

Je moet tijdens het sollicitatiegesprek in staat zijn om in alle rust en kalmte te vertellen over je kwalificaties en vorige banen. Niemand gaat een heethoofd aannemen, dus zorg dat je alle emoties over je ontslag onder controle hebt. De werkgever die voor je zit, is op zoek naar een professional, dus wees die professional.

2. Leg beknopt en helder uit wat er gebeurd is

Less is more, is de zegswijze die Foss hiervoor aanhaalt. Het komt namelijk niet goed over als je minutenlang doorgaat over wat er gebeurd is en alles te veel probeert te verklaren. Het lijkt dan alsof je iets aan het verbergen bent. Waar je veel verder mee komt, is een beknopte en eerlijke uitleg: ‘Ik moest helaas vertrekken.’

Vergeet niet dat je met een mens aan het praten bent. We maken allemaal fouten, dus misschien is de persoon tegenover je ook weleens ontslagen.

3. Vertel wat je hebt geleerd en ga verder

We leren het meest van vallen en opstaan. Laat dus tijdens het vertellen over je ontslag ook merken hoe je weer bent opgestaan, wat je geleerd hebt. Vertel hoe je bent gegroeid en hoe je nu tegen werk en leven aankijkt, en ga dan verder met het sollicitatiegesprek. Breng het onderwerp snel terug op je eigen kwalificaties en sterktes en leg uit waarom je de juiste persoon bent voor deze functie. Helemaal goed is het wanneer je kunt uitleggen hoe je wat je geleerd hebt kunt toepassen in je nieuwe baan!

4. Geen kwaad woord over je vorige baas!

Onze eigen loopbaanexpert Els Ackerman is hier ook glashelder over: nooit vuilspuiten over je vorige werkgever! Hoe erg je ook in de verleiding komt en hoe sterk je ook vindt dat je onterecht ontslagen bent, het is nooit goed om kwaad te spreken over je vorige werkgever. Je komt dan over als een zuurpruim, en niemand wil werken met een zuurpruim.

5. Herhaal nog eens wat je te bieden hebt

Zorg ervoor dat het sollicitatiegesprek eindigt met een positieve toon. Neem de tijd om te herhalen wat je de organisatie te bieden hebt. Maak het heel duidelijk dat je klaar bent om het gebouw binnen te lopen en aan de slag te gaan met dat waarvoor ze je nodig hebben.

Loop vervolgens de deur uit met je hoofd omhoog en stuur een bedankmailtje of -brief zodra je thuis bent. Dat ontslag zijn ze als het goed is al lang weer vergeten.


Geplaatst

in

door