hulp bij solliciteren, sollicitatietraining en loopbaanbegeleiding.

Het verschil tussen je cv en je sollicitatiebrief

bron: Monsterboard

 

CV

Je cv is een beknopt overzicht van jouw ervaring en kennis die je in het verleden opgedaan hebt. Je houdt het kort en bondig zodat de recruiter met één blik op je cv al een eerste indruk van jouw kwaliteiten krijgt. Daarom is de opmaak van je cv belangrijk: kopjes en bullet points dragen bij aan de scanbaarheid van jouw cv.

Lengte van je cv

De lengte van je cv is afhankelijk van je ervaring. Bekijk welke ervaring en vaardigheden relevant zijn om te noemen voor de functie waar je naar solliciteert en laat de rest achterwegen. Er is geen ideale cv lengte, maar met twee of drie pagina’s zit je goed.

Sollicitatiebrief

We praten altijd over een brief, maar in de praktijk is het vaak de e-mail die je schrijft. De begeleidende brief schrijf je als reactie op een vacature en draait om jouw motivatie:

  • Waarom heb je gereageerd?
  • Waarom wil je daar werken?
  • Wat breng je mee, naast je kennis en werkverleden, waardoor de werkgever jou moet uitnodigen voor een gesprek?
  • Wat zou jij als eerste aanpakken in de functie?

Benoem twee of drie punten waarom jij perfect bij de functie past en trek zo de aandacht van de lezer. Er is nog nooit iemand aangenomen op alleen een sollicitatiebrief, maar er worden wel mensen op afgewezen! Besteed er dus aandacht aan.

 

Geen herhaling van je cv

Het belangrijkste is dat je sollicitatiebrief geen herhaling is van je cv met langere zinnen of meer informatie. Je ervaring staat op je cv, je motivatie in je sollicitatiebrief. Daarom laat je brief ook meer van jouw persoonlijkheid zien.  

Lengte van je solliciatiebrief

Hoe enthousiast je ook bent en hoeveel je ook te vertellen hebt, je sollicitatiebrief is nooit langer dan een A4. Het beste schrijf je vier á vijf alineas van een regel of vijf. Ook hier geldt: alles wat in je brief staat moet benadrukken dat jij de juiste persoon bent voor de functie. En hoe korter je sollicitatiebrief, hoe groter de kans dat hij helemaal gelezen wordt en dat de ontvanger dus jouw volledige motivatie leest.