desollicitatietrainer.nl

Do’s en Don’ts voor het vragen om promotie.

25 juli 2013 | bron: Intermediair

 

Je wil opslag, of in ieder geval hogerop. Hoe ga je dat gesprek aan?

Alle goede managers, willen hun medewerkers zien groeien, schrijft Naomi Garnice op The Daily Muse. Dat wil echter nog niet zeggen dat ze je ook makkelijk die stap hogerop of die opslag gaan geven. Heb je een afspraak voor een gesprek hierover? Houd dan deze do’s en don’ts in gedachten.promotie

Do: Toon wat je waard bent

Wie weet presteer je al meer dan in je functieomschrijving staat. Maar om die promotie te krijgen, moet je dat ook laten zien. Maak thuis een lijst van alle zaken die je hebt bereikt, vooral diegene die je extra hebt gedaan. Dat worden je argumenten in het gesprek. Schrijf ook op, welke je richting je op wil in het bedrijf en probeer daar bijpassende resultaten die je hebt geboekt te laten zien.

Do’s en don’ts voor het vragen om #promotie of #opslag

Bedenk wel dat jouw manager misschien niet diegene is die uiteindelijk over jouw promotie gaat. Dus hoe meer argumenten je hem of haar geeft, hoe makkelijker hij of zij het krijgt in het gesprek dat zij met hun leidinggevende aan zullen gaan over jou.

Don’t: Vergelijk jezelf niet met collega’s

Een collega die er later bij kwam, heeft nu al promotie gemaakt, dus nu ben jij aan de beurt? Dat valt te bezien. ‘Sophie heeft opslag gekregen’ is geen goed argument om je leidinggevende te overtuigen. Bovendien, klagen over het succes van collega’s laat jou alleen maar zwakker lijken. Je zult meer voor elkaar krijgen als je het over jouw eigen werk en resultaten hebt en uitlegt wat je in een nieuwe rol zou kunnen betekenen.

Do: Praat over het bedrijf

Je werkt hard en je manager weet dat. Maar als je om promotie vraagt, praat dan niet over jezelf, maar over de organisatie. Elke baas die een besluit neemt, doet dat met het oog op wat het beste is voor het bedrijf, niet voor jou.

Probeer het gesprek te beginnen door te laten zien dat je echt geeft om de organisatie en het succes dat die heeft. Zeg bijvoorbeeld ‘Ik werk hier graag en ik denk dat ik nog meer voor het bedrijf zou kunnen betekenen in een hogere functie.’ Daarna ondersteun je dit met voorveelden van wat je bereikt hebt. Zeg bijboorbeeld: ‘Zoals je weet heb ik tien procent kosten weten te besparen in ons advertentiebudget. Ik denk dat ik nog meer zou kunnen besparen als ik de kans had om mee te werken op strategie niveau en zo met meerdere mediabureaus zou kunnen praten.’

Don’t: Maak geen dreigementen

‘Als ik hier geen nieuwe stap kan maken, zal ik toch eens verder moeten kijken.’ Klinkt dat als een overtuigend argument? Niet bepaald, schrijft Naomi Garnice. Dreigementen worden nergens goed ontvangen. Als je echt promotie wil maken, moet je juist laten zien dat je wil groeien binnen de organisatie. Als je denkt over vertrekken, lukt dat niet. Je verpest je kansen ermee.

Kortom, om promotie vragen is niet makkelijk. Focus in het gesprek op jouw resultaten en de doelen van het bedrijf.

Wil jij op de hoogte blijven en interessante sollicitatietips ontvangen? Volg ons dan op facebook en op linked in.

Geplaatst

in

door

Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *