desollicitatietrainer.nl

7 fouten die veel werkzoekenden maken

14 oktober 2013 | bron: jobbird
Ben je bezig met het zoeken naar een nieuwe baan, maar ontvang je tot nu toe niet de reacties waar je op gehoopt had? Dan kan het zijn dat je wat fouten maakt, die overigens door meer werkzoekenden worden gemaakt, maar die absoluut onnodig zijn.

1. Doelloos zoeken
Als je in het wilde weg sollicitaties de deur uit doet zonder dat je weet waar je echt naar op zoek bent, dan verspil je onnodig veel waardevolle tijd. Voordat je de volgende lading sollicitaties verstuurt: neem even de tijd om na te denken over wat voor een baan je zoekt. Op deze manier krijg je een meer gerichte zoektocht en kun je je een doelgerichte CV meesturen.

2. Een te lange CV versturen
Sommige mensen hebben zoveel werkervaring dat hun CV niet op 2 A4tjes past. Focus daarom op de gerelateerde posities en vermeld belangrijke momenten in je carrière, je zult zien dat het nu gemakkelijk op 2 pagina’s past. Als je meerdere sollicitaties de verstuurt, dan kan het dus betekenen dat het per CV verschilt welke werkervaring je hebt vermeld.

3. Slechte interviewgewoontes
Als jij de interviewers met hun voornaam aanspreekt of onderuit in de stoel hangt tijdens een sollicitatie, dan kun je stellen dat je slechte interviewgewoontes hebt. Hier moet je direct wat aan gaan veranderen! Met de juiste lichaamstaal en manieren kun je laten zien dat je een zelfverzekerde kandidaat bent die het bedrijf wat te bieden heeft.

4. Negatief praten over een vorige werkgever
Veel sollicitanten verspelen hun kansen in hun antwoord op de vraag waarom ze hun vorige werkgever hebben verlaten. Ook al wil je graag zeggen hoe je over je vorige werkgever denkt, het sollicitatiegesprek is niet de juiste plek en het juiste moment om je hier negatief over uit te laten. Je kunt in plaats daarvan beter antwoorden dat je je vorige werkgever hebt verlaten, omdat je op zoek bent naar nieuwe kansen om je horizon te verbreden.

5. Niet aanwezig zijn op carrièrebeurzen
Carrièrebeurzen zijn vaak dé momenten om direct met bedrijven en hun recruiters in contact te komen. Zie carrièrebeurzen als mogelijkheden om aan je netwerk te werken: je komt direct persoonlijk met ze in contact, je kunt informeren naar openstaande vacatures en carrièremogelijkheden met jouw studie- en/of werkachtergrond en je kunt visitekaartjes of contactgegevens uitwisselen. Neem je CV mee naar dit soort evenementen, als iemand graag jouw CV wil ontvangen dan kun je die direct overhandigen.

6. Onprofessioneel gekleed zijn
Bij een sollicitatiegesprek of carrièrebeurs is het belangrijk dat je professionele indruk achterlaat. Kleding speelt hierin een grote rol. Je kunt een geweldig CV hebben of over goede vaardigheden beschikken, maar verkeerde kleding (te casual of te sexy) kan het flink voor je verpesten.

7. Niet aan follow up doen
Veel werkzoekenden laten na een sollicitatiegesprek of ontmoeting op een carrièrebeurs niks van zich horen, terwijl dit juist altijd een goede zet is. Doe daarom altijd iets aan follow up. Stuur bijvoorbeeld per e-mail even een bedankje voor het prettige gesprek en laat merken dat je nog steeds geïnteresseerd bent in de functie. Vermeld onder je naam ook je contactgegevens, zodat ze die ook direct bij de hand hebben.


Geplaatst

in

door