desollicitatietrainer.nl

5 spreektips waarmee je je op elk interview kunt voorbereiden

12 augustus 2013 | bron: jobbird

Een sollicitatiegesprek voeren zorgt bij veel mensen voor een flinke dosis spanning. Je wilt een goede indruk maken, de juiste antwoorden geven én goed uit je woorden komen. Met deze vijf tips kun je je goed voorbereiden op het spreken in een sollicitatiegesprek.

Een goed sollicitatiegesprek moet namelijk als een gesprek voelen, niet als een verhoor. Zenuwen gooien bij veel sollicitanten roet in het eten; ze klappen dicht en geven alleen antwoord op de vraag, waardoor je al snel het gevoel hebt dat je word verhoord.

1. Ken jezelf
Veel sollicitanten vrezen voor het moment waarop hen wordt gevraagd om wat over zichzelf te vertellen, omdat ze niet weten wat ze precies moeten vertellen. Interviewers die deze vraag stellen willen graag wat horen over je personaliteit, interesses, werkgewoonten en achtergrond, oftewel, informatie waarmee jij kan laten zien waarom jij een goede kandidaat bent voor de functie waarop je solliciteert.

Spoel in gedachten terug naar het moment waarop je besloot om op de vacature te reageren. Dit is namelijk het moment waarop jij besloot dat jij en de functie een goede match zijn en daarvoor heb je destijds in gedachten een aantal redenen opgevoerd. Deze redenen zijn de dingen die de interviewer graag wil horen, want die laten zien waarom jij de juiste kandidaat bent.

2. Sla een brug tussen zelfverzekerdheid en enthousiasme
Om er zeker van te zijn dat zelfverzekerdheid en enthousiasme in balans zijn, maak je een lijstje met redenen waarom je vertrouwen hebt in jezelf als kandidaat voor de functie en redenen waarom je enthousiast bent over de functie. Je moet in staat zijn om deze redenen duidelijk te communiceren tijdens je gesprek, zodat je kunt laten zien dat je over de juiste vaardigheden beschikt en dat je enthousiasme, interesse en motivatie echt zijn.

3. Oefen de mondelinge versie van jouw CV
Zodra er tijdens het sollicitatiegesprek wordt gevraagd naar je werkervaring, dan wil je natuurlijk niet de opsommingstekens uit je CV letterlijk opnoemen. Bereid je hier dus op voor. Kijk hoe je relevante werkervaring in je CV hebt omschreven en oefen hoe je deze informatie in een echt gesprek kunt overbrengen.

4. Weet wanneer je je antwoord moet afronden
Het is goed om van tevoren stil te staan bij de lengte van je antwoorden, juist ook als je last hebt van zenuwen. Je wilt niet dat je tijdens de evaluatie van de sollicitatiegesprekken herinnert wordt als een slechte luisteraar of als spraakwaterval die van geen ophouden weet.

Ook al geeft de interviewer geen directe bevestiging, zoals een knikje of glimlach, wees niet bang om te stoppen met praten zodra je de vraag hebt beantwoord. Maak een antwoord niet onnodig lang, het risico daarvan is dat je de vraag uit het oog verliest en afdwaalt. Bondige antwoorden zijn prima, vertrouw erop dat als men meer wil weten, er wel naar gevraagd wordt.

Als je dit wilt oefenen: zoeken op veelvoorkomende vragen tijdens sollicitatiegesprekken, die relevant zijn voor de functie, en oefen met de vragen waarop je niet direct een duidelijk antwoord kunt geven. Open vragen hebben vaak een wat langer antwoord nodig, maar een duidelijk antwoord kan bij de meeste vragen in 60 seconden worden gegeven.

5. Laat horen dat je een teamspeler bent
Interviewers vinden het belangrijk om te horen dat je een teamspeler bent. Praat daarom niet te veel in de ik-vorm, tenzij je solliciteert naar een functie waar je veel alleen zult werken. Natuurlijk mag je bij werkervaring in de ik-vorm praten wanneer je het over verantwoordelijkheden en resultaten hebt, maar laat ook weten hoe dit het team ten goede kwam. Onthoud dat succes bestaat uit twee delen: wat het team doet en hoe jij jouw deel uitvoert om ervoor te zorgen dat jullie als team succes hebben.